piątek, 15 lutego 2013

Walentynkowe serce czekoladowo - malinowe z bitą śmietaną

Uwielbiam Walentynki, już trzeci rok spędzam je z dwoma moimi mężczyznami. Mężem i synkiem. Obaj bardzo lubią słodycze, więc to słodkie święto zrobiłam jeszcze słodsze.



Składniki na ciasto:
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 3 duże jajka
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 175 g mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, kakao, sodę - wymieszać i przesiać. Odstawić.
W małym garnuszku podgrzać mleko z masłem, do rozpuszczenia masła. Dodać ekstrakt w wanilii, wymieszać.
W misie miksera umieścić jajka (całe) z cukrem i miksować (przystawką do ubijania białek), aż masa będzie bardzo puszysta, lekka i jasna, przez kilka minut. Po ubiciu wlewać gorące jeszcze mleko, zmiksować. Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.
Ciasto podzielić na 2 części. Formę w kształcie serca 22,8 x 21,4 x 2,8 cm - wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niego pierwszą część masy. Piec w temperaturze 170ºC przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić. Tak samo postąpić z drugą połową masy.

Masa śmietanowo - malinowa:
  • 125 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 125 g malin (można użyć malin mrożonych, wcześniej je rozmrozić na bibułce)
Śmietanę kremówkę ubić. Dodać maliny, wymieszać przy pomocy widelca, część miażdżąc, by krem miał kolor różowy.

Czekoladowe ganache:
  • 150 ml śmietany kremówki 36%
  • 150 g gorzkiej czekolady (70% kakao), połamanej na drobne kawałki
  • 1 łyżka płynnego miodu
W małym garnuszku umieścić wszystkie składniki i podgrzewać, mieszając, na niedużej mocy palnika, aż poszczególne składniki się połączą i powstanie gładki sos czekoladowy. Lekko przestudzić.

Wykonanie
Każdy z blatów ciasta przekroić na pół, tak by z dwóch blatów powstały nam 4 plastry ciasta. Pierwszy plaster położyć na paterze. Na niego wyłożyć krem śmietanowo - malinowy, wyrównać. Przykryć drugim plastrem, znowu krem, blat, krem i ostatni blat a całość oblać czekoladowym ganache. Udekorować. 




Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/tort-walentynkowy-czekoladowo---malinowy-z-bita-smietana

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...